Naturalne konserwanty w tradycyjnych wyrobach

2021-09-06
Naturalne konserwanty w tradycyjnych wyrobach

Sól i inne naturalne konserwanty w tradycyjnych wyrobach

Można powiedzieć, że sól to pierwszy naturalny konserwant zastosowany przez ludzkość. Peklowanie - bo tak nazywa się nacieranie mięsa lub ryb solą w celu ich zakonserwowania - to technika znana od wielu wieków. W ten sposób uniemożliwiano mięsiwu gnicie, a te z kolei można było spokojnie spożyć w późniejszym czasie. Dziś takich rozwiązań raczej się nie stosuje, ze względu na powszechny dostęp do lodówek.>Wraz z rozwojem gastronomi i technik przyrządzania jedzenia, odkryte zostały także inne naturalne konserwanty, które na co dzień pozwalają zachować nasze jedzenie w stanie świeżości, przez dłuższy czas.

Tradycyjna kuchnia a przyprawy

Na co dzień w kuchni używa się wielu przypraw, które oprócz walorów smakowych sprawiają, że mięso o wiele dłużej zachowuje świeżość. Zwłaszcza, jeżeli będzie przechowywane w lodówce. Takie naturalne konserwanty to m.in.: czosnek, rozmaryn czy chociażby szałwia. Zadaniem czosnku jest przeciwdziałanie drobnoustrojom. Pozwala na dłuższe zachowanie świeżości, ze względu na utrudnienie rozwijania się bakterii. Rozmaryn natomiast dzięki swojemu bogatemu składowi (jak np. przeciwutleniacze), czasowo zapobiega rozkładowi pożywienia. Szałwia z kolei to połączenie poprzednich dwóch przypraw, ponieważ zawiera w sobie przeciwutleniacze, jak również posiada właściwości antybakteryjne.Przyprawy te stosuje się niemal codziennie podczas przygotowywania obiadów i innych dań. Każda z tych przypraw spełnia swoją funkcję. Nie oznacza to jednak, że mięso w połączeniu z takimi naturalnymi konserwantami, będzie mogło leżeć miesiącami - trzeba je zjeść w odpowiednim czasie.

Przechowywanie a naturalne konserwanty w tradycyjnych wyrobach

W przypadku kiedy są to wędliny czy przetwory mięsne, optymalnie jest je przechowywać w lodówce na środkowej półce. Panująca tam temperatura jest optymalna dla tego rodzaju żywności i pozwala zachować świeżość na dłużej.Oczywiście, jedzenia mimo dobrych warunków, nie należy przetrzymywać zbyt długo. Nawet naturalne konserwanty nie mogą zapewnić właściwej ochrony mięsa przez zbyt długi czas. W przypadku, gdy mamy świadomość, że część pożywienia nie zostanie skonsumowana, można ją schować do zamrażarki. Ważne, by jedzenie nie zalegało tam zbyt długo, ponieważ przemrożone mięso nie nadaje się do spożycia.

Naturalne konserwanty w produktach Z Dziada Pradziada

Nasze wyroby to tradycyjne potrawy, które można było i nadal spotyka się na polskich stołach. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie sprawiają, że dbamy o tradycyjne metody wyrobu naszych produktów z mięsa oraz nabiału.To właśnie świetny dobór mięsa oraz przyprawy, które są przy okazji naturalnymi konserwantami, sprawiają że nasze wyroby cieszą się uznaniem naszych klientów, którzy chętnie po nie wracają.Przywiązanie do tradycyjnej kuchni i sposobu przyrządzania jej dań sprawia, że wyroby Z Dziada Pradziada są tak niepowtarzalne i aromatyczne.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel