Rodzaje kiełbas - jak możemy je podzielić?

2021-06-14
Rodzaje kiełbas - jak możemy je podzielić?

Na naszych stołach spotykamy różne rodzaje kiełbas. Ich typ oraz zawartość mogą się od siebie znacząco różnić, przez co na rynku mamy dostęp do szerokiego spektrum wyrobów garmażeryjnych. Jaka kiełbasa będzie zatem idealna dla Ciebie? Przekonaj się!

Jednym z podstawowych kryteriów podziału kiełbas jest ich trwałość. Jest ona wyrażana poprzez zawartość wody w produkcie, co sprawia, że może ona poleżeć w naszej lodówce dłużej lub krócej. Ma to bezpośredni wpływ na długość terminu zdatności do spożycia.

Rodzaje kiełbas  w kryterium trwałości, możemy podzielić na:

  • trwałe - zawierają w sobie do 36% wody, mogą być to np. kabanosy,
  • półtrwałe - te z kolei zawierają w sobie więcej wody, bo od 36 do 56%, i może to być np. kiełbasa jałowcowa,
  • nietrwałe - tutaj zawartość wody stanowi od 56 do 72%, a do nich możemy zaliczyć takie wyroby jak np. kiełbasa biała.

Z kolei jeszcze jednym kryterium jakie można przyjąć, ustalając jakie są rodzaje kiełbas, jest rozdrobnienie:

  • grubo rozdrobnione - w takich kiełbasach rozdrobnienie wsadu zaczyna się od 20 mm,
  • średnio rozdrobnione - tutaj rozdrobnienie wsadu waha się od 20 do 5 mm,
  • drobno rozdrobnione - w tym wypadku rozdrobnienie wsadu jest między 5 a 3 mm,
  • homogenizowane - rozdrobnienie wsadu jest do 3 mm.

Jak widać rodzaje kiełbas można kategoryzować dwojako. Oczywiście można spotkać się jeszcze z podziałami bardziej powszechnymi, jak np.:

  • kiełbasa na grilla,
  • kiełbasa do gotowania,
  • kiełbasa do jedzenia “na surowo”, czyli wszelkiego rodzaju kiełbasy już gotowe,
  • kiełbasa do podania na talerzu mięs,
  • kiełbasa na wyjazd, jak chociażby kabanosy.

Kiełbasy tradycyjne - gdy dawny smak jest dla nas priorytetem

Często zdaje się słyszeć, że wyroby wędliniarskie, garmażeryjne, itp., nie smakują tak jak dawniej. Różne rodzaje kiełbas smakują dzisiaj zupełnie inaczej niż przed laty. Wiąże się to ze zmianami w procesach produkcyjnych i recepturach. W związku z tym, np. kiełbasa śląska może nie smakować tak samo jak przed laty.

Nasze kiełbasy wykonujemy w sposób tradycyjny. Co to oznacza?

  • wykorzystujemy tylko mięso wysokiej jakości, od zaufanych dostawców,
  • nie dodajemy ulepszaczy do naszych wyrobów,
  • stosujemy tylko naturalne przyprawy,
  • receptury według których przygotowujemy nasze wyroby przekazywane są z pokolenia na pokolenie,
  • dbamy o każdy detal procesu produkcyjnego,
  • wędzimy w naturalny sposób.

Dostępne rodzaje kiełbas, jakie możesz znaleźć w naszym sklepie wykonywane są w oparciu o tradycyjne receptury. Dokładnie selekcjonujemy składniki, z których powstają nasze wybory, by przygotowywać tylko kiełbasy wysokiej klasy. Dzięki zastosowaniu procesów wytwórczych, które są maksymalnie zbliżone do tych z dawnych lat, dostarczamy Ci przepyszne wyroby tradycyjne.

Sprawdź co jeszcze możemy Ci zaoferować w naszym sklepie: https://zdziadapradziada.pl/

* Optymalny czas spożycia produktu może różnić od podanego, ze względu na warunki w jakich będzie się znajdował. Podana wartość jest poglądowa i nie stanowi zapewnienia, że produkt będzie zdatny do spożycia w podanym terminie, po otworzeniu opakowania.

Polecane
Kabanosy z dzikaKabanosy z dzika
6,99 zł / 0.1 kg
Kiełbasa białaKiełbasa biała
3,99 zł / 0.1 kg
Kiełbasa śląskaKiełbasa śląska
4,69 zł / 0.1 kg
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel