Tradycyjna kiełbasa z grilla

2021-06-14
Tradycyjna kiełbasa z grilla

Okres grillowania z rodziną i znajomymi na dobre się rozpoczął. By takie spotkanie było udane, warto zastosować te przepisy na grilla. Są nieskomplikowane, dzięki czemu łatwo uda Ci się przyrządzić te dania i sprawić, że Twoi goście będą się nimi zajadać.

Większość z nas przywykła, że grill nie może się obejść bez kiełbasy. Najczęściej spotykana na ruszcie, jest niewątpliwie kiełbasa śląska. Jej konsystencja oraz smak sprawiają, że idealnie nadaje się do takiej obróbki termicznej. Obowiązkowo należy pamiętać o nacięciu jej w kilku miejscach przed położeniem na ruszt. Przepisy na grilla często podkreślają wagę tego działania. Uniemożliwia to kiełbasie pęknięcie, w momencie gdy zaczyna się ona piec, a łuszcz w środku szuka ujścia.

Również ciekawym rozwiązaniem na grilla może okazać się kiełbasa biała. Jest delikatna i aromatyczna, co sprawia, że jest ciekawym uzupełnieniem grillowego menu. Dodatkowo chrzan, który możemy użyć jako dodatek, tylko wyzwoli jej smak.

Przeglądając przepisy na grilla często pojawia się także tradycyjna kaszanka. Z racji, że często podaję się ją pieczoną, idealnie nadaje się do grillowania. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zbyt długo pieczona może zacząć pękać, co utrudni zdjęcie jej z rusztu, bez strat w zawartości.

Sałatki a przepisy na grilla

Grillowanie najczęściej kojarzy nam się z ciężkim jedzeniem, oraz dodatkami takimi jak ketchup czy musztarda. Mimo to, coraz częściej na stołach pojawiają się sałatki, które świetnie uzupełniają grillowe menu. Stanowią one oddzielne posiłki, jak również pełnią funkcję wspomnianych wcześniej dodatków. Nie każdy lubi mięso, dlatego warto pod tym kątem pomyśleć również o innych osobach.

Do ciężkich potraw typu pieczona kiełbasa, karczek, itp., sałatki nadają się świetnie. Łagodzą ostry, grillowy posmak, który jest charakterystyczny dla dań z rusztu, opalanych węglem.

Nie zapomnij o dobrym chlebie

Właściwe pieczywo jest równie ważne, co wysokiej jakości kiełbasy, mięso czy dodatki. Przepisy na grilla nie wiedzieć czemu często pomijają fakt, że do danego dania powinno się spożywać odpowiedniej jakości pieczywo. Chrupki i świeży chleb sprawi, że posiałek będzie jeszcze smaczniejszy.

Odpowiednio przygotowany grill jest ważny

Kiedy sprawdzamy przepisy na grilla, to przeważnie nie znajdujemy informacji o tym, jak przed położeniem jedzenia na ruszt, powinno się go przygotować.

Przede wszystkim należy pamiętać, że wszelkiego rodzaju rozpałek powinno używać się z rozwagą. Jak sama nazwa wskazuje ma ona pomóc w rozpaleniu, więc nie stosuje się jej w momencie, gdy jedzenie znajduje się na ruszcie.

W celu łatwiejszego i szybszego uzyskania żaru, początkowo grill powinien zostać zasypany węglem, a gdy ten osiagnie odpowiednia temperaturę, powinniśmy korzystać już z brykietu, który lepiej utrzymuje temperaturę odpowiednią do grillowania.

Pamiętaj również, że by żar się utrzymywał, potrzebuje dopływu powietrza, dlatego ustaw grill tak, by do paleniska docierało powietrze i podmuchy wiatru.

Polecane
KaszankaKaszanka
2,99 zł / 0.1 kg
Kiełbasa białaKiełbasa biała
3,99 zł / 0.1 kg
Kiełbasa śląskaKiełbasa śląska
4,59 zł / 0.1 kg
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel